Ampliaciones de RAM para C16

Avatar de Usuario
ron
Mensajes: 17047
Registrado: 28 Oct 2010 14:20
Ubicación: retrocrypta
Agradecido : 460 veces
Agradecimiento recibido: 480 veces

Ampliaciones de RAM para C16

Mensajepor ron » 14 Mar 2012 12:27

Aparte del cartucho que expande la ram a 64K, he encontrado este artículo, a ver si es de provecho.

http://www.commodore16.com/index.php/documentation-a-information/publications-archive/49-how-to/148-upgrading-your-c16-to-64-kb.html

A ver si McLeod da el OK !!!!


The virtual Plus 4

How many times have you heard from PLUS/4 fans, "Your C16 is only good as a PLUS / 4 parts depot"? How many times have you been offerred money for your C 16 by these same TED-chip-seeking adepts? Disregard temptation because now your C16 can be turned into the pseudo-equivalent of a PLUS/4 with the ability to run a great deal ofPLUS/4 software, You see, the C16 and PLUS /4 belong to the "264" series of Commodore machines. The C16 is actually a PLUS /4 with a few chips missing, notably the 6551 UART (and userport) and a full 64 KB of memory. In this article, we will be upgrading a C16 to a full 64 KB, allowing us to run many PLUS/4 or "generic 264" software (minus userport-terminal programs and some assorted misc. software).



Important!

Before starting read this carefully and check out the schematlcs in your CI6 manual. You should be familiar with soldering. I have reconstructed this, it is about 10 years since I have done this. I can give you no warranty, do it on your own risk! Neither myself nor the staff of the dlsC=overy journal is responsible for any use or misuse of informatlon presented in this article.
Buy two 64x4 bit dynamic RAM chips llke "TMS 4464" or "41464". They should cost less than US$10 together.
Remove your two old ''TMS 4416" RAM chips from your C16. They are labelled U5 and U6. You might destroy them, but be careful to not destroy something else! I have used scissors to cut the pins and then I have desoldered the pins.
Now solder two 18 pin sockets in where the old RAM chips have been. Again do it carefully to avoid destruction! Check out where pin 1 is. Then plug In the new RAM chips.
Check everything again, then switch on your C16. It should still show "12KB free".
Adress lines A0 to A13 are connected to the multiplexers U7 and U8. You need to connect A14 and A 15 to them instead of +5V at U7 pin 2 and U8 pin 14 (but the +5V connections at pin 16 must be left). For example get them from the CPU (U2) pin 21 and 22. First scratch the +5V connections, U8 pin 14 is connceted on the lower side only and should be easy to disconnect. U7 pin 2 is more tricky. Disconnect the line between pin 2 and pin 16 at pin 16 on the upper side (U7). Pin 16 still gets +5V from the lower side.
Now you have two choices:
To always have 64KB:
Connect U7 pin 2 with U2 pin 21 (A14).
Connect U8 pin 14 with U2 pin 22 (A15).
To choose between 16KB and 64KB:
You need a double switch (or whatever this is called. it has 6 pins). Connect U7 pin 2 and U8 pin 14 to the two middle pins of the switch. Connect U2 pin 21 and 22 to the two upper pins of the switch. Connect +5V or Ground to the two lower pins of the switch. With that you can chosse where your 16KB area is located in your 64KB area. I have used FB 13 to get Ground and FB 14 to get +5V.
Check everything again carefully. Then switch on your C16. It should show "60KB free" if the switch is in right position.
It is a good idea to replace the 7805 (labelled VR1) with a 78S05. because the 7SS05 switches itself off. if it gets too hot.
Remember to keep the connections short.


dancresp
Mensajes: 4961
Registrado: 13 Nov 2010 02:08
Agradecido : 13 veces
Agradecimiento recibido: 68 veces

Re: Ampliaciones de RAM para C16

Mensajepor dancresp » 14 Mar 2012 15:34

Pues yo rhe recibido la 16KB del VIC-20, con sus switch para cambiar la configuración.

Esta noche subo fotos.

Avatar de Usuario
ron
Mensajes: 17047
Registrado: 28 Oct 2010 14:20
Ubicación: retrocrypta
Agradecido : 460 veces
Agradecimiento recibido: 480 veces

Re: Ampliaciones de RAM para C16

Mensajepor ron » 14 Mar 2012 17:02

Tiene que haber algún invento como el de la ampliación a 16KB de McLeod para el Vic20 que se pueda usar en el C16. A ver si suena la flauta.

Yo desde luego que lo haría. Al final la serie 264 de Commodore formada por el C16, C116 y Plus4 llevan el mismo Basic (3.5) y a excepción del software que lleva integrado en ROM el Plus4, en principio la mayor parte del software de más de 16 KB debería funcionar, dado que los títulos de C16 si funcionan en Plus4 sin problemas.

y lo de la traducción de Google se sacan conclusiones. Pero de risa.

¿Cuántas veces habéis oído desde PLUS / 4 de los fans, "El C16 es bueno sólo como un depósito de PLUS / 4 partes"? ¿Cuántas veces has estado te ofrecían dinero para su C 16 por estas mismas TED-chip-que buscan adeptos? Haga caso omiso de la tentación, porque ahora el C16 se puede convertir en la pseudo-equivalente a un PLUS / 4 con la capacidad de ejecutar un acuerdo de gran ofPLUS / software 4, Usted ve, el C16 y PLUS / 4 pertenecen a la "264" serie de Comodoro máquinas. El C16 es en realidad un PLUS / 4, con algunas fichas pendientes, especialmente la UART 6551 (y userport) y un total de 64 KB de memoria. En este artículo, vamos a actualizar un C16 con un total de 64 KB, lo que nos permite ejecutar muchas PLUS / 4 o "264 genérico" de software (menos userport-terminal de los programas y alguna variada de software misc.).


ijjijijiji xD

Avatar de Usuario
ron
Mensajes: 17047
Registrado: 28 Oct 2010 14:20
Ubicación: retrocrypta
Agradecido : 460 veces
Agradecimiento recibido: 480 veces

Re: Ampliaciones de RAM para C16

Mensajepor ron » 14 May 2012 20:46

Ya he encontrado el manual perfecto para ampliar la RAM a un C16. Por Marcos64


Como ampliar un Commodore 16 a 64 KB

Habrá que hablar con Marcos64 para ver si nos da permiso y podemos guardar esa guia en RW !!!! Si alguien lo conoce, que se lo comente please !!!!

Avatar de Usuario
Silicebit
Mensajes: 1309
Registrado: 16 May 2011 21:13
Ubicación: La buhardilla del silicio.
Agradecido : 29 veces
Agradecimiento recibido: 69 veces
Contactar:

Re: Ampliaciones de RAM para C16

Mensajepor Silicebit » 15 May 2012 00:04

Aquí más sobre cómo ampliar un C16 a 64K.

Commodore World Nº31.

Edito: Paciencia al descargar la revista, que son ¡104,5 megas! !ein
El 6809 es el Rolls-Royce de los 8bits, el 6502 es el Mercedes, y el Z80 el SEAT 850. Sorry, but... I think different. :-P -0r1c -m3s3x -t4nd1 -cbmja YouTube


Volver a “Commodore 16 - Plus 4”

¿Quién está conectado?

Usuarios navegando por este Foro: No hay usuarios registrados visitando el Foro y 1 invitado